Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

«Σεληνιασμένα» ψαρέματα…

Η επίδραση του φεγγαριού στα ψάρια.

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το ψάρεμα ελπίζουμε σε μια μεγάλη και καλή ψαριά. Δεν μπορούμε ωστόσο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποια χρονική περίοδος θα μας αφήσει ικανοποιημένους με ένα καλό ψαρευτικό αποτέλεσμα.
Συνήθως οι περισσότεροι από εμάς προγραμματίζουμε μια με δυο φορές τον μήνα ένα μακρινό ψάρεμα.
Φυσικά ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από μια συνηθισμένη εξόρμηση. Δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχουν στείλει συστημένους σε μέρη όπου ακόμα και την προηγούμενη ημέρα βγήκαν αρκετά ψάρια ενώ αντίθετα όταν πήγαμε εμείς δεν βγάλαμε σχεδόν τίποτα.

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό?
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν ή να αλλάξουν τελείως τις διατροφικές συνήθειες και ορέξεις των ψαριών. Τα ποσοστά της επιτυχίας του ψαρέματός μας θα αυξηθούν αν κατανοήσουμε και χρησιμοποιήσουμε τους παράγοντες αυτούς προς όφελός μας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ψάρια δεν τρώνε όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου. Αυτό που η εμπειρία μας στο ψάρεμα μας έχει διδάξει είναι ότι τις ώρες γύρω από την ανατολή και τη δύση του ήλιου η δραστηριότητα των ψαριών αυξάνεται.
Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μας σχετικά με το φεγγάρι και τις παλίρροιες μπορούμε να εντοπίσουμε τις αποδοτικότερες ώρες, αυτές δηλαδή κατά τις οποίες τρώνε τα ψάρια, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των ψαρεμάτων μας.
Το φεγγάρι και ο ήλιος σε συνδυασμό με την βαρύτητα που ασκείται απ΄ αυτά έχουν δραματική επίδραση στον πλανήτη μας και κατά συνέπεια στη θάλασσα. Από έρευνες που έχουν γίνει έχει προκύψει ότι μια φυσική ημέρα για τα ψάρια διαφέρει από την δική μας. Το βιολογικό τους ρολόι εμφανίζεται να συμπίπτει με τον σεληνιακό χρόνο. Αν πάρουμε το φεγγάρι σαν πρώτο παράγοντα για τα ψαρέματα μας, οι αποδοτικότερες φάσεις είναι το νέο φεγγάρι και το πλήρες φεγγάρι και ακολουθούν οι φάσεις των τετάρτων.


Ένας πλήρης σεληνιακός κύκλος αποτελείται από τα ακόλουθα τέσσερα στάδια.
1. Νέο Φεγγάρι
2. Πρώτο Τέταρτο
3.Ολοκληρο Φεγγάρι ( Πανσέληνος)
4. Τελευταίο Τέταρτο
Αυτός ο κύκλος ολοκληρώνεται κάθε 29 ημέρες περίπου.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και κάποιες ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας παρατηρούμε έντονη δραστηριότητα των ψαριών. Αυτό οφείλεται συνήθως στην ανατολή του φεγγαριού η οποία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου. Γι αυτό και διακρίνουμε κάποιες φορές να είναι ορατό το φεγγάρι ακόμα και την ημέρα. Η ευνοϊκότερη συγκυρία είναι όταν η ανατολή του φεγγαριού συμπέσει χρονικά με την ανατολή του ήλιου.
Κατά την διάρκεια ενός πλήρους φεγγαριού ιδιαίτερα αποτελεσματική θα είναι μια συννεφιασμένη βραδιά ή όταν το φεγγάρι εναλλάσσεται με τα σύννεφα. Θα πρέπει να λάβουμε ακόμα υπ όψιν ότι οι αποδοτικότερες ημέρες είναι τέσσερις πριν την πανσέληνο και τέσσερις μετά. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα με πανσέληνο ενώ κάποιοι άλλοι όταν δεν έχει φεγγάρι. Στην πραγματικότητα η επιρροή που δέχεται η γη από την σελήνη είναι ίδια και λόγω των ισχυρών παλιρροιών που δημιουργούνται και στις δύο περιπτώσεις, τα αποτελέσματα είναι εξίσου καλά.
Οι παλίρροιες είναι ένας ακόμα καθοριστικός παράγοντας για το ψάρεμα. Η κίνηση των παλιρροιών αλλάζει κάθε έξι ώρες. Σε μια περίοδο εικοσιτεσσάρων ωρών έχουμε τέσσερις εναλλαγές μεταξύ δυο υψηλών και δυο χαμηλών παλιρροιών. Ιδανικότερες για την κινητικότητα των ψαριών θεωρούνται οι υψηλές παλίρροιες. Όταν έχουμε ένα πλήρες ή νέο φεγγάρι οι παλίρροιες αναφέρονται ως μέγιστες και τα ψάρια παρουσιάζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα.
Οι παλίρροιες συμβαίνουν όταν το φεγγάρι ευθυγραμμίζεται με τον ήλιο και την γη. Όταν ο ήλιος και το φεγγάρι ευθυγραμμισθούν έχουμε δυο ισχυρές δυνάμεις βαρύτητας που προκαλούν τις πολύ υψηλές παλίρροιες που λέγονται και μέγιστες. Όταν το φεγγάρι και ο ήλιος δεν ευθυγραμμίζονται έχουμε τις χαμηλές παλίρροιες. Δεδομένου ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της, κάθε θέση στη γη θα δεχτεί και τις δυο παλιρροϊκές διογκώσεις. Οι μέγιστες παλίρροιες συμβαίνουν δυο φορές τον μήνα αλλά στην χώρα μας δεν είναι τόσο έντονες. Σε κάποιες περιοχές του πλανήτη μας όπως για παράδειγμα στην νότια Αμερική, κατά τη διάρκεια της μέγιστης παλίρροιας τα νερά ανεβαίνουν έως και 23 μέτρα. Στην χώρα μας το πιο έντονο φαινόμενο παρατηρείται στον πορθμό του Ευρίπου.
Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν εγγυώνται πάντα σίγουρα αποτελέσματα, ειδικά αν έχουμε κάποια ασυνήθιστη αλλαγή του καιρού με έντονα καιρικά φαινόμενα. Το ψάρεμα είναι ένα χόμπι που το κάνουμε κυρίως για την ευχαρίστηση μας και σίγουρα δεν θα το ακυρώσουμε αν δεν μας ευνοούν όλοι οι παραπάνω παράγοντες. Δίνοντας όμως ιδιαίτερη σημασία στον ήλιο, το φεγγάρι και τις παλίρροιες οι επιτυχίες των ψαρευτικών μας εξορμήσεων θα αυξηθούν σημαντικά.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου