Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Αγκίστρι Μια σημαντική επιλογή



Σχεδόν σε όλες τις τεχνικές ψαρέματος το πιο απαραίτητο εξάρτημα είναι το αγκίστρι.
Με την εμφάνιση των μοντέρνων μεθόδων της συρτής δηλαδή εκείνη με καλάμι και μηχανισμό , η μεγαλύτερη δυσκολία που εμφανίστηκε στον ερασιτέχνη ήταν εκείνη η επιλογή του σωστού αγκιστριού για ζωντανό δόλωμα.
Το αγκίστρι αποτελεί το σημείο επαφής του ψαρά με το δόλωμα , και εκτός ότι πρέπει να διευκολύνει το σωστό κάρφωμα πρέπει επίσης να μπορεί να συγκρατεί το ψάρι σε όλη την διάρκεια της μάχης .Μέχρι πριν λίγα χρόνια στο εμπόριο δεν υπήρχαν ειδικά αγκίστρια για τις τεχνικές αυτές και είμαστε όλοι αναγκασμένοι να προσαρμόζουμε αγκίστρια που ήταν φτιαγμένα για διαφορικές τεχνικές.
Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν αγκίστρια του big game , εκείνα που συνήθως βάζουνε για τους τόνους στα μεγάλα δολώματα η ατσάλινα παπαγαλέ με στραβό λαιμό για τα μικρά δολώματα.Με αποτέλεσμα τα πρώτα να μην είχαν καλό κάρφωμα ενώ τα δεύτερα άνοιγαν από το ζόρι των μεγάλων μαγιάτικων.
Με την εμφάνιση των πρώτον αγκιστριών <<>> της Μustad ( σειρά 94151) τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν ριζικά .
Για συρτές με ζωντανό δόλωμα πρέπει να βρούμε τον σωστό συνδυασμό ανάμεσα στην αντοχή και στην διάμετρο αφού τα θηράματα τα οποία αρπάζουν τα δολώματά μας και κυρίως τα μεγάλα μαγιάτικα , προβάλουν τέτοια αντίσταση που εύκολα μπορούν να ανοίξουν τα αγκίστρια μας που φαίνονται ανθεκτικά..
Από την άλλη μεριά όμως είναι απαραίτητο τα αγκίστρια μας να είναι ελαφριά και λεπτά για να μην επηρεάζουν την ζωτικότητα των δολωμάτων μας .


Τελικά πιο αγκίστρι θα διαλέξουμε ?
Στης προετοιμασία μιας ψαρευτικής εξόδου πρέπει να λάβουμε υπόψη μας σαν πρώτο παράγοντα την επιλογή των αγκιστριών το είδος και το μέγεθος του δολώματος.
Το δόλωμα μπορεί να είναι καθοριστικό στην επιλογή των αγκιστριών , αλλά ακόμη περισσότερο σημαντικό είναι το θήραμα που μπορεί να επιτεθεί.
Αυτοί οι δύο παράγοντες πρέπει να αξιολογηθούν εξίσου και να επιδράσουν το ίδιο στην τελική μας απόφαση.Με λίγα λόγια την ώρα της επιλογής μας θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας την εποχή με τα σχετικά θηράματα το είδος βυθού , το μέσο βάθος στο οποίο θα δουλέψουμε και το είδος του δολώματος και την ζωτικότητα του .
Υπάρχουν μερικά δολώματα που είναι επιλεκτικά θα προσελκύσουν δηλαδή συγκεκριμένα θηράματα και ο τύπος αγκιστριού που θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτά είναι δεδομένος. Υπάρχουν και άλλα που αρέσουν σε όλα τα αρπακτικά με τα οποία πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα ικανοποιητικό συμβιβασμό .
Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι φυσικά το μέγεθος του αγκιστριού .
Πιο λοιπόν είναι το πρώτο που θα σκεφτούμε ? μα φυσικά το μέγεθος του στόματος των ποιον συνηθισμένων αρπακτικών , το μαγιάτικο, ο ροφός η Λίτσα έχουν αρκετά μεγάλο στόμα με το οποίο μπορούν να συλλάβουν μεγάλα δολώματα , ίσως θα πρέπει και να αποκλείσουμε το τσίμπημα ενός μικρού αρπακτικού , για να μην μηδενίσουμε την πιθανότητα να έρθει στο καλάμι μας ένα μεγάλο ψάρι από τα πιο πάνω .
Αυτό μας υποχρεώνει να χρησιμοποιήσουμε αγκίστρια μεγάλες διαστάσεις , και για μα μην είναι πολύ μικρά πάνω στο δόλωμα αλλά και για να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουν να καρφωθούν μέσα στα μεγάλα στοματά τους
Χρησιμοποιώντας δολώματα τα οποία καταπίνονται ολόκληρα δολώματα δηλαδή που το κεφάλι τους καταλήγει κατευθείαν στο στόμα του αρπακτικού θα πρέπει φυσικά να βάλουμε ένα μεγάλο αγκίστρι μπροστά έτσι ώστε να καρφωθεί άμεσα μόλις βρεθεί μέσα στα σαγόνια του αρπακτικού.
Και άλλοι παράγοντες συμβάλουν στο να αποφασίσουμε πιο αγκίστρι θα επιλέξουμε για τα ζωντανά μας δολώματα .
Ένας από αυτούς είναι φυσικά ο εξοπλισμός του ψαρέματος ο οποίος είναι σημαντικός σε ότι αφορά το κάρφωμα.Η πιο πολύ λάτρεις της συρτής χρησιμοποιούν πλέον νήματα στον μηχανισμό.
Αυτό το νήμα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να είναι πολύ λεπτό σε σχέση με την αντοχή του, και παρουσιάζει επίσης μία απόλυτη έλλειψη ελαστικότητας και έτσι αντιδρά άμεσα στο κάρφωμα σημαντικά και πολύ πιο γρήγορα από το νάιλον.
Αυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε μεγαλύτερα αγκίστρια απ’ό,τι με το νάιλον καθότι το άμεσο κάρφωμα τους δίνει κα μεγαλύτερη ικανότητα διείσδυσης.

Θηράματα και τα αγκίστρια
Το πρώτο και πιο πολύπλοκο θήραμα που θα πρέπει να εξετάσουμε είναι το μαγιάτικο .
Η επίθεση του μπορεί να είναι βίαιη αλλά και τεμπέλικη , στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό το ψάρι πιάνει το δόλωμα με το στόμα του γυρίζει και το καταπίνει.
Το στόμα του που έχει μεγάλες διαστάσεις είναι εξοπλισμένο με πλάκες που αποτελούνται από μικρά δόντια στραμμένα προς τα μέσα με διπλή λειτουργία στο κράτημα και σπρώξιμο του δολώματος προς το εσωτερικό του στόματος.
Το εσωτερικό του στόματος είναι οστέινο και καλύπτεται από πολύ σκληρό και άγριο δέρμα , πράγμα που μας υποχρεώνει σε ένα δυνατό κάρφωμα.
Στο ψάρεμα λοιπόν του μαγιάτικου θα προτιμήσουμε αγκίστρια με κοντό λαιμό , ίσια με παπαγαλέ μύτη. Έχοντας πάντα υπόψη μας ότι μεγαλύτερο άνοιγμα κάνει το αγκίστρι να καρφώνεται πιο εύκολα, εξασφαλίζοντας το πέρασμά του από την μια μεριά του στόματος στην άλλη.
Σε μικτούς βυθούς υπάρχουν οι ίδιες πιθανότητες να τσιμπήσει συναγρίδα η μαγιάτικο , το αγκίστρι πρέπει να μπορεί να καλύψει όλες τις απαιτήσεις , κυρίως θα προσανατολιστούμε σε αγκίστρι με κοντό λαιμό και μικρή διάμετρο που να διαθέτουν υψηλή διεισδυτικότητα .Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα αγκίστρια με πλατιά διατομή και παπαγαλέ μύτη.


Αν ψαρεύουμε κοντά στην ακτή τα πιθανότερα θηράματα θα είναι γοφάρια , λαβράκια και φυσικά οι Λίτσες , η επιλογή μας πρέπει να ευνοήσει μοντέλα με παπαγαλέ μύτη και μικρή διάμετρο .Στα μικρότερα ψάρια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στραβά ατσάλινα αγκίστρια με λοξή μύτη.
Τα αγκίστρια της συρτής χαρακτηρίζονται από ένα αριθμό που ακολουθείτε από μια κάθετο και το 0.
Τα μεγέθη είναι τα ίδια ανάμεσα στις διάφορες μάρκες και κυμαίνονται από 1/0 μέχρι το 9/0. Τα πλέον χρησιμοποιημένα μεγέθη είναι από το 3/0 μέχρι το 8/0 .
Τα αγκίστρια νέας γενιάς κατασκευάζονται από ελαφρά κράματα υψηλής αντοχής , ενώ η αιχμή τους ακονίζεται μη χημικούς μεθόδους . με τέτοια υλικά η πιθανότητα να ανοίξει η να σπάσει ένα αγκίστρι ελαττώνεται όλο και περισσότερο.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου