Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Με φυσικά δολώματα φτιαγμένα σε λωρίδες :

1 Εισαγωγή
Υπάρχουν πραγματικά διάφορες κατασκευές φυσικών δολωμάτων που μπορούνε να ξεγελάσουν και το πιο δύσπιστο ψάρι κατασκευές που στην Ελλάδα είναι σχεδόν άγνωστες ενώ στις αμερικανικές ακτές πολύ διαδομένες .
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω χρησιμοποιήσει αυτές της τεχνικές με επιτυχία αρκετά ψάρια. Στην Ταϊλάνδη έχω δει να κάνουνε περικοπή από το τμήμα κοιλιών ενός μικρού τόνου σε μια μορφή φύλλων ιτιών κάτι σαν λουρίδες . Πού με την σειρά τους αυτοί χρειάζονται να ραφτούν για να πάρουν τελικά ένα σχήμα ψαριού . Το ίδιο πράγμα επίσης το κάνουν και με καλαμάρι που τελικά και οι δύο κατασκευές έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα

2 Αρχικά πιάστε το δόλωμά σας
Το φρέσκο δόλωμα ψαριού είναι φυσικά κατά πολύ το καλύτερο. Τα ψάρια επιδεινώνονται πολύ πιο γρήγορα από άλλα είδη δολωμάτων .

3 Παγώστε το δόλωμά σας
Πρέπει να παγώσετε λίγο το δόλωμα σας προκειμένου να γίνει η σάρκα περισσότερη σκληρή. Εάν κόβετε το φρέσκο ψάρι αμέσως, το κρέας του είναι πάρα πολύ μαλακό. Βάλτε το δόλωμα στον πάγο για περίπου μια ώρα. Μπορείτε επίσης να κόψετε το τμήμα κοιλιών και να το αλατίσετε και να το βάλετε στο πάγο, αλλά προσωπικά προτιμώ να τα βάζω ολόκληρα και να τα κόβω έπειτα αφότου ψύχεται.

4 Κοπή του τμήματος κοιλιών
Μερικοί προτιμούν να κόψουν το ψάρι τους μπροστά από το πρωκτικό πτερύγιο και να τελειώσουν μακριά ακριβώς πίσω από τα θωρακικά πτερύγια. Εγώ προτιμώ να αρχίσω την περικοπή ακριβώς πίσω από το πρωκτικό πτερύγιο και να συνεχίσω μέχρι τον σύρτη λαιμού. Αυτό δίνει διάφορα πλεονεκτήματα. Το κρέας συρτών λαιμού είναι εξαιρετικά σκληρό και ισχυρό και τα θωρακικά πτερύγια ενεργούν επίσης για να σταθεροποιήσουν το δόλωμα . Αφού τελειώσετε με αυτή την ενέργεια μπορείτε να κόψετε το πρωκτικό πτερύγιο και μόλις αυτό αποκοπεί δημιουργήστε μια διχάλα σαν ουρά και το δόλωμα γίνετε ακόμα πιο ελκυστικό. Ας φαίνεται αρκετά δύσκολο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σχεδιάγραμμα .Σε κάθε περίπτωση το μαχαίρι σας θα πρέπει να είναι αρκετά κοφτερό για να μπορεί το σχήμα να κόβεται καθαρά .

5 Βελόνα
Η βελόνα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για να τρυπήσει το δόλωμα όταν ράβεται.
Προσωπικά εργάζομαι με μία σακοράφα που και καλύτερα περάσματα έχει αλλά και στα δεσίματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διάφορα ψιλά καλώδια. Στην περίπτωση όμως μικρών δολωμάτων που απευθύνονται σε άλλα μικρότερα ψάρια μια βελόνα νομίζω είναι αρκετή.

6 Ράψιμο
Το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε στο ράψιμο είναι το Dacron, η ακόμα και μια ψιλή πετονιά Η καλύτερη σειρά για να ράψετε είναι να ξεκινήσετε επάνω από τα θωρακικά πτερύγια. Αυτό είναι και το ισχυρότερο μέρος του δολώματος. Οι βελονιές πρέπει να κλείσουν το δόλωμα σταθερά και να είναι αρκετά βαθιές έτσι ώστε να μην μπορούν εύκολα να σκιστούν . Το σχέδιο βελονιών κατά μήκος της κορυφής του δολώματος πρέπει να μοιάσει με μια σειρά X.
Σημείωση τοποθετήστε το αγκίστρι πριν ξεκινήσετε το ράψιμο όπως φαίνεται στο τελευταίο σκέλος της φωτογραφίας . αν πρόκειται να ψαρέψετε Γοφάρια τοποθετήστε συρματόσχοινο στο αγκίστρι.

7 Φρέσκα δολώματα

Αλλάζεται τα δολώματά σας τακτικά. Τα φρέσκα δολώματα μπορούν να διαρκέσουν για περίπου 2 ώρες πριν χάσουν τη γεύση τους .


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου