Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Για Γουρουνόχανους



Χάνος της οικογένειας (Serranus cabrilla) που λέγεται σερρανέλλος ο αιγίσκος, ξεχωρίζει από το κόκκινο χρώμα και από τις πιο σκούρες κάθετες ρίγες, και για δύο ή τρεις γαλάζιες οριζόντιες ρίγες. Αυτό το ψάρι, μπορεί να φτάσει το μέγιστο μήκος των 25 εκατ. στην Μεσόγειο και πάνω από 30 εκ. στον Ατλαντικό. Κατοικεί σε βυθούς μέτριου βάθους, πλούσιους σε βράχους και βλάστηση. Βρίσκεται επίσης και σε λασπώδεις βυθούς σε 30 έως 300 μέτρα βάθος. Είναι η πιο κοινή λεία για τους ψαράδες της καθετής που συνήθως το αναζητούμε σε βαθιά νερά σε βάθος δηλαδή που φτάνει τα 120 – 140 μέτρα αν πρόκειται για τους μεγάλους του είδους,
Κατά την άποψη μου ο χάνος κυκλοφορεί και σε πολύ πιο ρηχά νερά φτάνει ο τόπος να είναι καλός Δεν είναι λίγες οι φορές που μεγάλοι γουρουνόχανοι όπως αποκαλούνται τίμησαν τα αγκίστρια μου σε Βάθη ακόμα και των τριάντα μέτρων . Το αναφερθείς σε τεχνικές για αυτό το ψάρι το θεωρό λίγο αστείο αφού ως γνωστό , το πιο εύκολο ψάρι στη σύλληψη του είναι ο χάνος εξού και το όνομα .
Θα έχετε προσέξει φυσικά ότι ψαρεύοντας άλλα εκλεκτά ψάρια στην καθετή όπως λυθρίνια , τα ενοχλητικά μικρά χανάκια να επιτίθενται με μανία στα δολώματα μας σε βαθμό που εγώ προσωπικά ενοχλούμαι πάρα πολύ αφού η σύλληψη τους σημαίνει και καταστροφή του παράμαλλου από την συχνότητα των στριψιμάτων .
Βέβαια οι μεγάλοι σε μέγεθος είναι φανταστικά νόστιμη και υπάρχουν κάποιοι ειδικοί τρόποι όχι δύσκολοι για να μπορέσουμε να πιάσουμε αυτούς και μόνο χωρίς να πιάνονται τα ενοχλητικά μικρά Ο τρόπος βέβαια αυτός δεν είναι να χρησιμοποιήσουμε γαρίδα ( όπως γράφουν μερικοί ) αφού σε αυτή την περίπτωση τα μικρά δεν τα αποφεύγουμε εκτός αν δεν έχετε πρόβλημα.
Αλλά ας δούμε ένα ένα τι σας προτείνουμε και εσείς θα κρίνεται αν θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας.

Αρματωσιά
Μία μάνα 50 χιλ. με 30 χιλ. παράμαλο είναι μια καλή επιλογή , πάνω της δένουμε τρία στριφτάρια η και περισσότερα σε σχήμα σταυρού με διαφορά το ένα από το άλλο 40 πόντους , το παράμαλο να είναι 20 πόντους με αγκίστρι Νο 4, που σε συνδυασμό με το στριφτάρι και το πάχος του παράμαλλου θα έχουμε λιγότερο στρίψιμο της πετονιάς μας το βάρος του μολυβιού είναι σχετικό αν ψαρεύεται σε βάθη άνω των 100 μέτρων ας είναι 150 γραμ. . ( Σχήμα 1).

Δολώματα

Ανάφερα πιο πάνω για την γαρίδα που φυσικά είναι ένα θαυμάσιο δόλωμα , αλλά χρησιμοποιώντας αποκλειστικά αυτήν δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τα μικρά του είδους .
Ψαροδόλια , καλαμάρια αλλά και σε άλλα είδη δολωμάτων θα επιτεθεί αφού είναι γενικά πολύ λαίμαργο ψάρι .

Το μεγάλο μυστικό .
Ψαρεύοντας αρκετά τους χάνους παρατήρησα ότι σε πολλά ψάρια υπήρχαν υπολήματα Αθερίνας , ίσως και εσείς το έχετε επισημάνει κάποια στιγμή , δοκιμάζοντας την αθερίνα ολόκληρη η κομμένη στην μέση τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά .
Με τον καιρό παρατήρησα επίσης ότι με την αθερίνα τα λιανόματα ( Γύλοι , η μικρά χανάκια ) δεν πιανόντουσαν στην αρματωσιά μου , αντίθετα με τα λιανόματα είχα διάφορες άλλες επιτυχίες όπως τσιπούρες , χειλούδες , σκόρπαινες , μυτάκια και άλλα εκλεκτά ψάρια .
Το πώς θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε αθερίνα νομίζω είναι εύκολο προσωπικά την ψαρεύω με αθερινόδειχτο όπως βλέπετε στην ( Φώτο 1 ) την χρησιμοποιείτε φρέσκια αλλά δεν χάνει την αποτελεσματικότητα της σαν δόλωμα αν χρησιμοποιηθεί και καταψυγμένη .
Για να την διατηρήσετε σε άψογη κατάσταση τις ξεπλένεται με γλυκό νερό πολύ καλά και της τοποθετούμε σε μπολάκια μαζί με νερό την βάζετε στην κατάψυξη και όταν θελήσετε να τις χρησιμοποιήσετε θα βρίσκονται σε καταπληκτική κατάσταση .


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου