Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Εργαλεία ψαρέματος

Τα εργαλεία ψαρέματος τα διακρίνουμε, σε εργαλεία θέσεως και βίας και σε εργαλεία προσέλκυσης.

Α. Εργαλεία επιθέσεως και Βίας είναι:
Το καμάκι, το ψαροτούφεκο, ο πεζόβολος, τα δίχτυα που έλκουμε, όπως η τράτα κ.ά. και τα παράνομα αλιευτικά εργαλεία, μέσα και υλικά, όπως: ναρκωτικά τοξικά, φυτικά και χημικά μέσα και οι δυναμίτες, που απαγορεύονται απολύτως, γιατί προξενούν τεράστιες ζημιές στα αλιεύματα στους ιχθυοτόπους και στον ενάλιο πλούτο μας γενικά και που οι τυχόν παρανομούντες, τιμωρούνται αυστηρότατα με μεγάλες ποινές, πρόστιμα και φυλακίσεις.

Β. Τα εργαλεία προσέλκυσης σαγήνης είναι: για συγκέντρωση και μετά σύλληψη των ψαριών Η μαλάγρα, δηλαδή τροφές αλλοιωμένες, ή ψαράκια, ή τυρί, ή παστά, ή αχινοί και μύδια κοπανισμένα και ζυμωμένα με άμμο.

Τα φυσικά δολώματα είναι τροφές που τρώνε τα ψάρια, όπως γαρίδες, καραβίδες, σκουλήκια, μύδια, ψαράκια ολόσωμα ή τεμαχισμένα, ή κ.ά. που τα γατζώνουμε κατάλληλα στα αγκίστρια, για να πιάσουμε τα ψάρια μόλις τολμήσουν και τσιμπήσουν.

Τα τεχνητά δολώματα, που ξεγελούν την όραση τους, οπως λευκό πανί, φτερά, ποικίλα ομοιώματα ψαριών (ψαράκια συρτής), καλαμαριέρα, απομιμήσεις γαρίδας, πετάλουδας, μύγας κ.ά.Η ζόκα, που αστράφτει και προσελκύει τα ψάρια με το δόλωμα που αγκιστρώνουμε.Το φως.σαλαγγιά, που είναι ειδική για τους κεφάλους.

Η ξυλοσουπιά, ειδική για τις μπάφες κ.ά.Χρήσιμα στοιχεία, για τα πιο συνήθη αλιευτικά εργαλεία του ερασιτέχνη ψαρά (πεταχτάρι, τσαπαρί, παραγάδι, καλάμι, κιούρτο, μαλάγρα, ζόκα, πετονιά, συρτή, πετονιές με καλαδούρα, πολυάγκιστρα, κολπάδα, καλαμαριέρα, μπρακαράλα και χταποδιέρα).

ΚΑΛΑΜΙ (ΚΑΛΑΜΙΔΙ!)
Αυτό το εργαλείο, είναι συνήθως ένα μακρύ καλάμι 5 - 7 μ,, με νάιλον μάνα No 30, φελλό, ώστε να μένει 1,50 μ. πάνω απ' το βυθό, μολύβι μικρό, στριφτάρι τριπλό για τη μανά και τα δυό παράμαλλα No 20 και αγκίστρια No 9 - 10, ή σαλαγγιά No 4 ή 5. Το ψάρεμα με καλάμι γίνεται χωρίς Βάρκα, απ' τη στεριά, βράχια, λιμάνι και σε κρεμαστά νερά. Τα είδη που ψαρεύουμε είναι συνήθως κέφαλοι, σπάροι, σαργοί, ούγενες, σάλπες, τσιπούρες, λαβράκια κ.ά.
Ψαρεύουμε όρθιοι ή καθιστοί σε σκαμνάκι με το καλάμι, που έχει ή όχι κουΒαρίστρα (μηχανισμό για το μάζεμα της μεσηνέζας), δολώματα, καλαθάκι, και λοιπά σύνεργα (απόχη, νερό, καπέλο ή ομπρέλα για ήλιο και βροχή), υπομονετικά απ' το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Σαν δόλωμα για το καλάμι, χρησιμοποιούμε συνήθως, ψωμί και τυρί ζυμωμένο με θαλασσινό νερό, ή φρυγανιά με λάδι, ή μικρά τεμάχια γαύρου, σαρδέλας, σκουμπριού.

ΠΕΤΑΧΤΑΡΙ
Αυτό το εργαλείο είναι καθετή με κοντά παράμαλλα, η μανά είναι νάιλον 30 - 40 , με αρματωσιά No 0,20 - 0,30, μολυβήθρες No 1 ή 2, παράμαλλα σε μεγάλο φελλό 20 εκ. Το πεταχτάρι, με 1 αγκίστρι και τρύπια μολυβήθρα χρησιμοποιείται για το ψάρεμα λαβρακιών, τσιπούρων και μουρμούρων. Το παράμαλλο όμως για να ψαρέψουμε τα ανωτέρω είδη, πρέπει να είναι 35 εκ., το αγκίστρι μεγάλο και το στριφτάρι γερό. Ειδικά για τα μουγγριά και τις σμέρνες, το παράμαλλο πρέπει να είναι συρμάτινο. Για δόλωμα μονάγγιστρου, χρησιμοποιούμε συνήθως νωπό και ντούρο γαύρο ή σαρδέλα, σε φιλέτο ή ακέφαλη, αλλά και καραβιδάκι, σκουλήκι, ή γαρίδα. Με το πεταχτάρι ψαρεύουμε κυρίως τον Ιούλιο και μετά, απ' το σούρουπο και αργότερα, σαργούς, μουρμούρες και τσιπούρες. Αρχικά μαλαγρώνουμε με αχινούς, μύδια, σαρδέλα και γαύρο.

ΠΕΤΟΝΙΑ
Η πετονιά είναι απλό εργαλείο, από νάιλον κατοστάρι ή υραλόν, που το απλώνουμε σε γιαλό με βράχια και σε κρεμαστά νερά, όπως το πεταχτάρι, ή και με σκάφος στα ανοιχτά, καλουμάροντας μέχρι το βυθό το αγκίστρι, ενώ δένουμε την πετονιά σε πάσαλο ή σε βράχο. Για δόλωμα χρησιμοποιούμε στο αγκίστρι της πετονιάς, μικρά τεμάχια ψαριού, ή κριτσίνι, ή σκουλήκι κ.ά.
Με τις πετονιές ψαρεύουμε μουγγριά, σμέρνες, ροφούς, σικυούς και άλλα μεγάλα ψάρια.



ΠΕΤΟΝΙΕΣ ΜΕ ΚΑΛΑΔΟΥΡΙ
Me αυτές ψαρεύουμε κοντά στο γιαλό με βάρκα, μακριά όμως από κολυμβητές και πλοιάρια. Αφού δολώσουμε κατάλληλα τα αγκίστρια της κάθε πετονιάς, τις ποντίζουμε στο Βυθό και ψαρεύουν μόνες τους. Η καλαδούρα είναι η σημαδούρα πλωτήρας (από φελλό, φελιζόλ ή άδειο πλαστίκο δοχείο), που επιπλέει για να εντοπίσουμε την πετονιά μας.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΤΗ

ΣΥΡΤΗ
Συρτή αφρού .Ψάρεμα με πολλές αποδόσεις σε διάφορα είδη ψαριών Μελανούρια , Τονάκια , Λούτσους , Παλαμίδες , ζαργάνες , με ψιλά εργαλεία με χονδρά ,Τόνους , Ξιφίες ,.
Συρτή βυθού .Η συρτή βυθού ψαρεύει μεγάλα ψάρια σφυρίδες, συναγρίδες, στείρες, λαβράκια, κ.ά., αλλά απαιτεί γνώση του βυθού, για να εντοπίζουμε την απόχη που έχει τα ψάρια και το βάθος της, αλλά και τέχνη, γιατί πρέπει να βρίσκεται πάντοτε το ψαράκι της συρτής μας, μια οργιά πάνω απ' το βυθό.
Το ψάρεμα με τη συρτή είναι για ψάρια αφρού, μεσονέρων και ψάρια βυθού

ΤΣΑΠΑΡΙ
Το εργαλείο αυτό, στριφτάρι, αρματοσιά και μολύβι. Το νήμα της μάνας είναι νάιλον ή περλόν No 70 και στο τέλος της έχει στριφτάρι με τά τσαπαρί και μολύβι μακρύ υδροδυναμικό και βαρύ μεγαλύτερο των 80 γραμ. Συνήθως έχουμε 7 παράμαλλα, 20 εκ. το καθένα, με 7 αγκίστρια No 3, με φτερό γλάρου στην άκρη. Με το τσαπαρί ψαρεύουμε πολύ πρωί, μέχρι και την ανατολή, αλλά και προτού δύσει ο ήλιος. Το ψάρεμα γίνεται με Βάρκα να την παρασύρει το ρεύμα και με κουπιά, οπότε απλώνουμε πρύμα το τσαπαρί, καθώς αυτή αρμενίζει, και όταν το μολύβι πάει στο Βυθό, μαζεύουμε 15 μ. τη μάνα κι' αφήνουμε πάλι, μέχρι να Βρει το Βυθό.
Με το τσαπαρί ψαρεύουμε αφρόψαρα, σαφρίδια, κοκκάλια, κολιούς, σκουμπριά, σκαθάρια και λυθρίνια. Τα παράμαλλα με τα φτερά δίνουν την εντύπωση σμηνών σαρδέλας και γαύρου.



Πολυάγκιστρα

έχουν αγκίστρια No 3 στη μάνα, νάιλον 7 εκ. No 40. πολυάγκιστρα μπορεί να είναι με παράμαλλα, ή χωρίς παράμαλλα. Δολώνουμε στα αγκίστρια ψωμί, ή ολόσωμο ψάρι (σαρδέλα, σαφρίδι, φρίσσα κ.ά.). Κατά την ώρα του ψαρέματος με πολυάγκιστρο, πρέπει να τραβάμε αμέσως το νήμα, ώστε το ψάρι να αγκιστρώνεται καλά, το δε ξενέρισμά του να γίνεται με απόχη και προσεκτικά, για να μη χάσουμε ότι πιάσαμε με κόπο.
Συνήθως με τα πολυάγκιστρα ψαρεύουμε κεφάλους, μουρμούρες, λαβράκια κ.ά.

ΚΟΛΠΑΔΑ
Αυτή αποτελείται από χοντρή μεσηνέζα με 4 σπάρους και 25 εκ. αλυσίδα. Me την κολπάδα ψαρεύουμε από σκάφος, που κινείται σιγά με τα κουπιά ή και το ρέμα και καλουμάρουμε, ενώ κουνάμε το νήμα πάνω κάτω. Με τη κολπάδα ψαρεύουμε χταπόδια, που τα ξενερίζουμε όμως απαραίτητα με απόχη. Σε μερικά μέρη της χώρας μας κολπάδα ονομάζουν και την καλαμαριέρα.




ZOKA
Ζόκα είναι μολυβένιο ψαράκι, περασμένο σαν δόλο στη λαβή αγκιστριού. Ζόκες υπάρχουν διαφόρων μεγέθον όπως και τα αγκίστρια τους (No 3 - 8), για μικρά και μεγάλα ψάρια. Στο αγκίστρι της ζόκας βάζουμε και δόλωμα, ψαράκι, ή σουπιά αγκιστρωμένη στο ψαχνό στην πλάτη, ενώ οι κλέφτες αγκιστρώνονται στα φτερά της σουπιάς και τη βυθίζουμε με καλούμα. Στο ψάρεμα σύρουμε τη ζόκα, 3 μ πάνω απ' το βυθό και τραβάμε το νήμα της συχνά και απότομα. Για φαγγριά μέχρι και 12 κιλών είναι απαραίτητη και η απόχη.
Με ζόκα ψαρεύουμε από Μάιο μέχρι και Ιούνιο, πρωί και βράδυ. Για τα φαγγριά, χρησιμοποιούμε καθετή νάιλον No 90, στριφτάρι γερό συρτής, παράμαλλο μακρύ No 60 και ζόκα 120 γραμ. με κλέφτες χρωματισμένη. Στις δυο άκρες δένουμε αγκίστρια μακρόλαιμα NO 2 - νούλα (γοφαριού με λεπτό στέλεχος). Για δόλωμα χρησιμοποιούμε επίσης κεφαλόποδα, μικρά ψαράκια, σουπιά, καλαμάρι, μοσχιό ή χταποδάκι.
Με μικρές ζόκες ψαρεύουμε συνήθως τσιπούρες, σαργούς, λυθρίνια και λαβράκια.

Κιούρτος
αυτό το εργαλείο είναι μια ψαροπαγίδα, που αγοράζουμε συνήθως έτοιμη, απ' τα μαγαζιά αλιευτικών Εργαλείων.Απαραίτητα όμως στο ψάρεμα μας με κιούρτο πρέπει να το καμουφλάρουμε με φύκια, ώστε να μοιάζει σαν βυθός, άλλως τα ψάρια θα πονηρευτούν και δεν θα τον πλησιάζουν. Στο μέσο του κιούρτου, Βάζουμε μαλάγρα τυλιγμένη σε πανί, από λιωμένα ψάρια (ρέγγες, σαρδέλες, γαύρο κ.ά) που τα ζυμώνουμε με μύδια, αχινούς και άμμο.
Τον κιούρτο φουντάρουμε σε κατάλληλο Βυθό, στα ριχά, σε υφάλους απαλλαγμένους από ισχυρούς κυματισμούς, προσέχοντας να σταθεί σωστά πάνω στο Βυθό. Φουντάρουμε δεμένη στον κιούρτο και μια πέτρα με σχοινί μήκους 3 μ. και άλλο σχοινί που έχει τη σημαδούρα για τον εντοπισμό του.

ΤΡΑΙΝΑ

Τράινα ειναι το εργαλείο που ψαρεύει σουπιές και κεφαλόποδα και δολώνεται με ψάρι, όπως δείχνουμε στο σχέδιο.








ΠΑΡΑΓΑΔΙ
Το παραγάδι είναι ίδιο για επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες και ψαρεύει στο βυθό. Είναι ένα πανέρι πλατύ και Βαθύ, που στα χείλη του φέρει φελλό όπου καρφώνουμε 150 -200 αγκίστρια από παρόμαλλα, με μεσηνέζα 300 - 500 μ. Τα παραγάδια είναι ψιλά, μέτζα και χοντρά. Τα μέτζα έχουν μεγαλύτερα και παχύτερα υλικά. Μάνα No 90 - 100, παράμαλλα 70, αγκίστρια No 10 - 11, απόσταση μεταξύ τους 6 μ. και μήκος 1,30 μ. Στα χοντρά παραγάδια (χοντροπαράγαδα ιδίως για σκορπιούς, σκαθάρια, σαργούς και στήρες), η μάνα είναι No 150, παράμαλλα No 120, αγκιστρια No 5,6,7 και απόσταση 9 μ.μήκος 1,70 μ. Τα παραγαδια τα απλώνουμε για ψάρεμα κυρίως το καλοκαίρι στην γάνα, ή σε αμμολασπώδεις βυθούς.
Τα παραγάδια τα δολώνουμε από νωρίς, νύχτα αρμενιζουμε και το χάραμα ψαρεύουμε. Το δόλωμα στα παραγάδια είναι σαρδέλες, σαφρίδια, καραβιδάκι, σκαλτσίνια, κυρίως για το ψάρεμα μουρμουρών, λιθρινιών, αγγούρι σκαΘαριών και σαργών. Στα παραγάδια βάζουμε και σημαδούρες με καλάμια, ή πλαστικές και καλαδούρα χραματιστή σε σχήμα κουΒαρίστρας 2 σε κάθε παραγάδι οι και τρείς για περισσότεροι ασφάλεια στα άκρα τους.




ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΑ

Εργαλείο με βελόνες σε μορφή ψαράκια το χρησιμοποιούμε για να ψαρέψουμε καλαμάρια σουπιές. Τις σουπιές ψαρεύουμε ακόμη και με καμάκι, ή τραίνα. Καλαμαριέρες εκτός από τις απλές και με μονή στεφάνη βελονών, υπάρχουν και έγχρωμες φωσφόρου με διπλή σειρά Βελονών.
ΜΠΡΑΚΑΡΟΛΑ
Αυτό το εργαλείο είναι μια αρπάγη, σαν την κολλπάδα, με 2 - 3 φελλούς, που έχουν καθένας γύρω του 7 αγκίστρια (No 8 παραγαδιού). Για βαρίδι εδώ έχουμε μια αλυσίδα 25 εκ.. Me τη μπρακαρόλα ψαρεύουμε χταπόδια, κουνώντας την πάνω κάτω.

ΧΤΑΠΟΔΙΕΡΑ
Η χταποδιέρα είναι απλά ένα μακρύ, βαρύ μολύβι, με ενσωματωμένα 4 αγκίστρια στο ένα άκρο του και οπή στο άλλο μέρος, για το δέσιμο μιας χοντρής (No 90) μεσηνέζας. Μετά 15 εκ. απ' τη χταποδιέρα δένουμε με θηλιά ένα άσπρο πανί. Με τη χταποδιέρα ψαρεύουμε χταπόδια, κουνώντας πάνω κάτω τη μεσηνέζα, απ' το λιμάνι ή το σκάφος μας,


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

PAIDIA TIPOTA PLIROFRIES GIA KSIFIOPARAGADA;

Δημοσίευση σχολίου